В Берлин се провежда традиционната конференция на Бундесвера. В съответствие с това министърът на отбраната на Германия Борис Писториус и генералният инспектор Карстен Бройер обявяват нови насоки за Бундесверът, а именни страната да се превърне в гръбнакът на отбраната в Европа, пише Die Tagesspiegel.

"Войната се върна в Европа. Германия и нейните съюзници трябва отново да се изправят пред военна заплаха. Международният ред е атакуван в Европа и по света. Изживяваме повратна точка. Тази повратна точка коренно променя ролята на Германия и Бундесвера. По време на Студената война Германия в продължение на десетилетия се възползваше като "фронтова държава" от разположението на нашите съюзници. Днес, като най-населената и икономически силна страна в центъра на Европа, ние носим отговорност. Ние трябва да бъдем гръбнакът на възпирането и колективната отбрана в Европа. Нашето население, но и нашите партньори, очакват от нас да поемем тази отговорност" е заявил Борис Писториус.

"За да постигнем това, се нуждаем от лидерски умения, способност да се защитаваме и реалистичен поглед върху геополитическите предизвикателства, пред които сме изправени. Видим знак за нашия ангажимент към отбранителните способности в рамките на Алианса е, че постоянно разполагаме бойна бригада в Литва. Това е безпрецедентен случай в историята на Бундесвера и важен сигнал за сила и възпиране" е допълнил той.

"Тази седмица определяме курса за това. Още през следващата година ще присъстваме в Литва с предварителна група. При сегашното положение в Литва ще разположим общо около 5 000 войници. По този начин демонстрираме лидерска отговорност в тясно сътрудничество с Литва и другите ни съюзници от НАТО.

С новите насоки на отбранителната политика тази седмица определяме курса на Бундесвера в една нова ера. Въз основа на оценката на политиката за сигурност в рамките на Стратегията за национална сигурност те ни предоставят рамката за ориентация на Бундесвера - по отношение на отбранителната политика и въоръжените сили. В насоките ясно се посочва, че трябва да се извършат фундаментални промени във всички области, за да може Бундесверът да бъде ефективен и годен за война в бъдеще" е допълнил той.