Германският парламент се е съгласил да отпусне допълнителни 400 млн. евро за военна подкрепа на Украйна. Това е съобщил говорител на германското правителство, предава Украинская правда.

По думите му в сряда Бундестагът се е съгласил да увеличи средствата за военна подкрепа за Украйна с около 400 млн. евро (800 млн. лева).

"Това ще позволи закупуването на допълнително оборудване за противовъздушна отбрана, танкове, безпилотни летателни апарати, боеприпаси и резервни части, което ефективно ще укрепи украинските въоръжени сили в защита на страната им", е заявил Гебестрит.

В средата на септември стана известно, че въпреки трудната бюджетна ситуация германското правителство иска да предостави допълнителни 400 млн. евро военна помощ за Украйна през тази година.

По-рано германският министър на отбраната Борис Писториус изрази надежда, че федералното правителство ще отпусне допълнителни средства за оръжейни доставки за Украйна. Тези средства са в допълнение към 7,5 млрд. евро, които вече са предвидени в германския бюджет за Украйна през тази година.

През лятото германските медии съобщиха, че при сегашното планиране на бюджета на германското федерално правителство не се предвиждат допълнителни средства за подкрепа на Украйна и допълнителни искания от германското министерство на отбраната за военна помощ за Украйна вече няма да бъдат одобрявани по искане на канцлера.

В същото време германското правителство отрече да има намерение да намалява военната помощ за Украйна.