Германският Бундестаг не подкрепи проекторезолюция на опозиционния Християндемократически съюз (ХДС), призоваваща за прехвърляне на ракети с голям обсег на действие Taurus на Украйна, съобщава Der Spiegel.

Народните представители отказаха да подкрепят инициативата на ХДС при поименно гласуване - 485 гласа "против", 178 "за" и трима "въздържал се".

Резолюцията не беше подкрепена от депутати от германските Зелени и Свободната демократическа партия (СвДП), въпреки техните призиви за прехвърляне на Taurus в Украйна.

"За съжаление, настоящото предложение на фракцията на ХДС/ХСС е насочено само към тактическо предимство във вътрешнополитическите дебати във Федерална република Германия“, казват Зелените.

Струва си да се отбележи, че дори ако германският парламент подкрепи идеята за доставка на ракети Taurus на Украйна, това не означава предоставяне на такава помощ. Трансферът на оръжие изисква решение на германското правителство.

От миналата година Украйна иска предаването на ракети Taurus от Германия, които са способни да унищожават цели на разстояние до 500 километра. Такива оръжия са необходими за поразяване на тилови обекти на Русия.

На 16 януари, стана известно, че Християндемократическият съюз иска да внесе в Бундестага въпроса за прехвърлянето на Taurus на Украйна.

Както отбеляза лидерът на фракцията Фридрих Мерц, подобни ракети могат да помогнат на Украйна да отблъсне руските войски.