Учението Sea Breeze 23.3 стартира в Черно море и делтата на река Дунав. Маневрите ще се проведат в зоната на отговорност на румънските ВМС от 11 до 15 септември. В тях ще участват подразделения от България, Франция, Великобритания, Румъния, САЩ, Турция и Украйна.

Основната цел на учението е отработване на оперативно-тактическа съвместимост при противодействие на взривоопасни обекти, в частност морски мини, за осигуряване на свобода на корабоплаването в Черноморския регион.

Съединените щати ще патрулират в района на учението с помощта на базовия патрулен самолет P-8A Poseidon, а за учението ще пристигнат бойни водолази със специални лодки и оборудване.

Известно е, че в ученията от ВМС на Румъния ще участват корабите Sublocotenent Alexandru Axente, Venus, бронираният катер Posada, бързоходният катер RHIB и три разузнавателни катера. Взвод морски пехотинци и специалисти по разминиране ще бъдат привлечени за обезвреждане на взривни устройства.

От украинска страна в маневрите ще участват подразделения на Военноморските сили и Морската охрана на Държавната гранична служба, но техният брой и състав не се съобщават.

Останалите страни, участващи в Sea Breeze 23.3, изпратиха водолази и специалисти по разминиране със специално оборудване.