След среща в София между президента на Украйна Володимир Зеленски и министър-председателя на България Николай Денков бе подписана Съвместна декларация за евроатлантическа интеграция на Украйна. Това обяви в социалната мрежа Facebook заместник-началникът на кабинета на украинския държавен глава Игор Жовква, съобщава РБК-Украйна.

По думите на Жовква България става 22-рата държава, с която Украйна официализира подкрепата си за членство в Алианса.

Какво означава това:

В декларацията се посочва, че България подкрепя приемането на Украйна в НАТО, веднага щом го позволят условията;

България признава, че членството на Украйна в НАТО е единственият начин за осигуряване на адекватно ниво на сигурност както за Украйна, така и за Алианса;

България приветства постиженията на Украйна в напредъка към НАТО, в частност в постигането на оперативна съвместимост с Алианса. Също така потвърждава намерението за увеличаване на съвместните усилия в подкрепа на интеграцията на Украйна и прилагането на стандартите на НАТО;

Декларацията потвърждава готовността на България да продължи да подкрепя Украйна както от страна на Алианса, така и на двустранно ниво;

България, съвместно с международни организации, съюзници и партньори, потвърждава готовността си да участва в следвоенното възстановяване на Украйна.

"Остават броени дни до срещата на върха на НАТО във Вилнюс. Но работата продължава – ние работим с партньори едновременно по няколко направления, за да осигурим максимална ефективност на срещата“, написа заместник-началникът на кабинета на Зеленски.

По време на лятната среща на върха на НАТО във Вилнюс Украйна иска да получи политическо решение за подкрепа за следвоенно присъединяване. Според Зеленски страната има всички основания за това. Планира  се Украйна да получи гаранции за сигурност от членовете на НАТО, което не може да бъде алтернатива на членството.

На свой ред генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг обяви, че на срещата на върха във Вилнюс съюзниците ще вземат решение за сближаването на Украйна с Алианса.