България обмисля възможността за въвеждане на лиценз за внос на украинско зърно, в частност на слънчоглед, съобщава УНИАН, като се позовава на съобщение от Министерството на аграрната политика и храните на Украйна.

Въпросът е бил обсъден на среща между министъра на аграрната политика и храните на Украйна Николай Солски и министъра на земеделието на Република България Кирил Вътев, съобщават от пресслужбата на ведомството в Киев. Тя се е състояла в рамките на заседанието на Съвета на ЕК по земеделие и рибарство.

Отбелязва се, че страните са обсъдили въпроси за износа на украински селскостопански продукти и подробности за прилагането на механизма за лицензиране на опредени видове, който бе предложен от Украйна.

Солски е благодарил на колегата си за разбирането, като отбеляза ползотворната комуникация между министерствата и подчерта, че Украйна цени високо помощта на България, се казва в разпространеното съобщение.

На свой ред Вътев е заявил, че българското правителство подготвя предложения за прилагане на процедурата по лицензиране.

Министрите се договориха да координират ситуацията по отношение на времето за започване на износа по новите правила и списъка на видовете селскостопански продукти.

Заседанието на Съвета по земеделие и рибарство ще се проведе на 23-24 октомври в Люксембург.