България предизвика ужас сред управляващите и потребителите на руски газ в Сърбия, Босна и Херцеговина и Унгария, след като наложи наказателна такса от 20 лева на всеки 100 кубика транзит на синьо гориво от Русия през наша територия за западните ни съседи по "Балкански поток“.

"Страхувам се какво може да последва, защото е голямо предизвикателство. Това би означавало, ако всички страни трябва да го приемат, че увеличението ще бъде 200 КМ (конвертируеми марки, колкото българския лев) и 20 пфенига за 1000 кубически метра, което е увеличение от поне 20 процента. Ще видим какво ще стане тази седмица. Законът влезе в сила веднага на следващия ден след приемането му. Газпром е този, който наема транспорта през България за всички изброени страни, БиХ я няма, защото Газпром ни третира като Сърбия. Сякаш не съществуваме. Ако Газпром приеме, няма съмнение, че ще отиде към крайните клиенти. Това решение може да има огромни последици, тъй като те са значителни потребители на газ. Това е огромен удар“, заяви министърът на комуналните услуги и инфраструктурата в правителството на босненския кантон Сараево Алмир Бечаревич, цитиран от меснтата редакция на телевизионния канал N1.

Заради България пък в Сърбия ще вдигнат сметките за електроенергия с 10% над обявените вече 10%, пише пък белградският ежедневник Danas.

"Заради стремежа на представителното мнозинство в българския парламент да събере приходи от 1,2 милиарда евро чрез въвеждане на нов данък и по този начин да плати за изграждането на газопровода "Балкански поток" само за една година, потребителите в Сърбия може да се сблъскат допълнителни и значително по-високи цени на газа“, пише пък сръбската агенция Beta.

Енергийният експерт Велимир Гаврилович казва, че данъкът, предписан от властите в България, увеличава изкупната цена на природния газ на Srbijagas с 10 до 20 процента, пише балканската редакция на Al Jazeera.

"В случай, че изкупните цени на руския природен газ за Сърбия останат същите, това също би означавало, че потребителските сметки на дребно ще се увеличат с до 20 процента въз основа на данъка“, казwа Гаврилович.

Според него "трудно е да се повярва, че Сърбия може да избегне плащането на въведения от България данък, доставяйки газ през територията на Украйна, поради войната, която се води в тази страна".

Президентът на Сърбия Александър Вучич също се изказа, като заяви, че подобно съобщение "представлява голям проблем".

"Това ще доведе до драстично поскъпване на газа. Това е страшно увеличение и ще говорим с българската страна. Това решение не трябва да се отнася за Сърбия“, заяви Вучич.

Министерството на минното дело и енергетиката на Сърбия съобщи, че тази тема ще бъде обсъдена с представители на българската и унгарската държава.

"Сърбия ще направи всичко възможно гражданите да не бъдат засегнати по никакъв начин. "В момента всички газови хранилища са запълнени както у нас, така и в Унгария, като имаме 690 милиона кубически метра газ в резерв, което е исторически рекорд и значително повече от началото на предходния отоплителен сезон“, казват от Министерството на минното дело и енергетиката.

Унгарският външен министър Петер Сиярто нарече мярката "неприемлива".

"Изглежда, че има нови опити да се застраши сигурността на енергийните доставки на Унгария и да се предотврати унгарско-руското енергийно сътрудничество, включително транспортирането на природен газ... За държава-членка на Европейския съюз да заплаши доставките на газ за друг член на ЕС противоречи на европейската солидарност, правила и е неприемливо“, заяви Сиярто в петък, докато присъства на форума "Руската енергийна седмица“ в Москва, предава B92.

Той добави, че и Унгария, и Сърбия вече предприемат стъпки, за да гарантират, че България не може да прилага законите за собствения си внос на газ.

Газпром все още не е коментирал развитието на събитията, нито е отговорил на исканията на медиите за реакция.