Българският президент Румен Радев поиска от косовския си колега Вьоса Османи "пълно реализиране на правата на българската общност" по време на срещата им на срещата на върха на Европейската политическа общност в Англия. Радев заяви, че ускоряването на процеса на интеграция на Косово в международните структури, европейската и евроатлантическата общност ще бъде положителен знак за целия регион, предава скопското електронно издание "Курир“.

Това се случва след предизвикалото сериозно безпкойство в Скопие признаване на правата на българското малцинство в Албания на последното преброяване в страната и отслабването на претенциите за съществуване на "македонско малцинство“ в съседните на Република Северна Македония държави – Албания, Гърция и Косово.

"Президентът Радев изрази благодарност за подхода на Косово към общностите в съответствие с европейските демократични стандарти. Общото мнение беше, че гарантирането на правото на самоопределение е една от основите на демокрацията. Радев изрази надежда, че процесът на утвърждаване на статута и възможностите за пълноценна реализация на правата на българската общност в страната и нейното развитие ще продължи като реален фактор за укрепване на отношенията между двете страни“, се казва в съобщението на съобщи кабинетът на президента на България.

Както коментира свързаното с македонското правителство издание, позовавайки се на "официални и неофициални канали“, "София упражнява голяма пропаганда и натиск върху гораните в южната част на Косово на границата с Македония да се декларират като българи, като им предлага български паспорти. Гораните, които са мюсюлмани, но се обявяват за македонци, са обект на политическа пропаганда с изгодни предложения от България и в района на Голо Бърдо в Албания“.