Най-нещастните хора в Европа живеят в България. Това показва ново проучване на Европейската статистическа служба (Евростат), съобщава австрийският новинарски портал K.at.

"Парти туризмът все още процъфтява, а столицата се радва на много посетители всяка година. Но, разбира се, това не е достатъчно за населението на една страна“, се отбелязва в статията.

Около 20 000 души са били помолени да оценят състоянието си на удовлетвореност по скала от 0 (много недоволни) до 10 (много доволни). С оценка за удовлетвореност от живота от едва 5,6, България е доста под средната в ЕС, която е 6. Анкетираните са предоставили информация за своята възраст, ниво на образование, семейно и финансово положение, както и сигурност и политическо доверие. Интересното е, че хората над 65 години са по-нещастни от хората между 19 и 26 години.

"България е маргинализирана и игнорирана от международната общност от десетилетия. Хората тук не вярват дори на собствените си съседи, камо ли на правителството. Корумпираността се е превърнала в желан критерий за успех в България. Деградацията се случва на всички ниеа. Как смятате да съм щастлив там?“, коментира 36-годишният Стоян пред медията.

Най-доволните европейци живеят в Австрия. Нейните граждани дават оценка от 7,9 на удовлетвореността си от живота в страната. Изненадващото е, че второто място си делят Полша и Румъния със 7,7. Въпреки че там преобладават ниски нива на доходи, хората са по-щастливи, отколкото в Германия, която всъщност е на предпоследно място.

"Потърпевш“ говори пред K.at за възможните причини, поради които населението в България е недоволно. И това изглежда зависи от няколко фактора, като политическа стабилност, възприемане на себе си и другите, правителство, финансово състояние, както и образование, имиграция и история.