Железопътната връзка между България и Република Северна Македония като част от паневропейски транспортен коридор номер 8 се превръща в приоритет и за двете страни. Това потвърдиха представителите на Министерството на транспорта и съобщенията, зам.-главният секретар от страна на Скопие и колегите им от България пред Европейската комисия, предава скопското електронно издание "Пулс 24“.

Двата екипа изразиха своя ангажимент да продължат изграждането на железопътен коридор VIII съгласно регламента TEN-T в рамките на срещата с финансовите институции ЕИБ и ЕБВР и Секретариата на Транспортната общност. Двете страни се договориха да водят редовен диалог на високо ниво и да създадат съвместна работна група по Коридор VIII.

Освен това съответните министерства ще работят за намиране на координирано техническо решение за изграждането на трансграничната част на коридора. Северна Македония и България също приветстват подкрепата на Координатора на Европейския коридор за Западните Балкани - Източно Средиземноморие и Постоянния секретариат на Транспортната общност за напредъка на Коридор VIII, се казва в информацията, разпространена на официалния сайт на Европейската комисия.