Въпреки че българският президент Румен Радев, въпреки настояването на журналистите, не разкри дали на вчерашната среща с Кириакос Мицотакис са изградили обща позиция спрямо Република Северна Македония, отговор дойде от българския премиер Димитър Главчев, предава скопският телевизионен "Канал 5“.

На днешното правителствено заседание той посочи, че заедно с Гърция са поставили македонското досие пред европейските лидери в Брюксел.

"За първи път Гърция се присъедини към нашата позиция. Говорим за Македония“, заяви Димитър Главчев, служебен министър-председател на България.

След вчерашната среща с Мицотакис в Атина Радев, коментирайки последните послания на Мицкоски, заяви, че и международното, и конституционното право са ясни и Договорът за добросъседство не може да бъде предмет на преговори.

Мицотакис не направи изявление след срещата, но почти огледално повтори българските позиции в обръщението към конференцията на Economist на ръководителя на гръцката дипломация Герапетритис. Той казва, че международното право не е избирателен процес.

"Ако можехме да изберем някои от разпоредбите на договорите и да оставим другите, тогава очевидно изобщо нямаше да има международно право. След като има ратификация, няма връщане назад и ние трябва напълно да я уважаваме. Това е, което търсим от Северна Македония“, заяви Йоргос Герапетритис, министър на външните работи на Гърция.

За бившия македонски посланик Васко Наумовски потвърденият съюз между Атина и София не е изненада. Той очаква, че в бъдеще те ще действат от позицията на силата, а македонското правителство ще наложи своите аргументи пред влиятелните членове на Съюза, че критериите от Копенхаген са основа за напредък.

"Щеше да е по-практично, ако Гърция и България се бяха обединили в насърчаването на европейските ценности на Балканите и подкрепата за въздушната интеграция на своите съседи. Тези преговори събуждат лоши спомени сред македонския народ и вярвам, че по-нататъшните стъпки и на България, и на Гърция ще се основават на критериите от Копенхаген. В предстоящия период очаквам македонското правителство наистина да аргументира позициите си в Брюксел и ЕС да намери начин да продължи процеса на разширяване“, казва Васко Наумовски.

Премиерът Мицкоски заяви преди два дни, че Преспанският договор е реалност и е част от конституционния ред на страната, а договорът с България, както някога беше предоговорен с френското предложение, може отново да претърпи промени в полза на македонския народ.