В рамките на днешния ден в Истанбул представители на България, Турция и Румъния ще подпишат Меморандум за разбирателство за създаване на Противоминна военноморска група в Черно море (МСМ Black Sea), съобщава Bloomberg.

Основната задача на споразумението е да бъде осигурена безопасността на морските пътища в Черно море и противодействие на минната заплаха, възникнала след началото на войната в Украйна. MCM Black Sea има изцяло мирен характер и не е насочена срещу нито една държава. Очаква се тя да спомогне за подобряване на взаимодействието и добросъседските отношения между участниците, без това да заменя присъствието и провежданите дейности по възпиране и отбрана на НАТО в района на Черно море.

Инициативата, ръководена от Истанбул, е насочена към обезвреждане на мини, носещи се в определени райони на Черно море. Друга нейна основна цел е да се изключат други членове на НАТО от усилията за сигурност, включително САЩ и Обединеното кралство, за да се избегне ескалация на напрежението в региона, пояснява агенцията.

Въпреки че и трите страни в коалицията са съюзници на НАТО, инициативата не се счита за операция на Алианса.