Турция, Румъния и България обсъждат създаването на съвместни сили за разчистване на мини, които попадат в техните териториални води вследствие на военните действия в Украйна, съобщава Bloomberg, като се позовава на "официални лица, запознати с преговорите“.

Трите страни от НАТО все още уточняват подробностите, но може да създадат звеното още следващия месец, според двама от източниците на агенцията, пожелали анонимност.

На фона на приближаването на военните действия към границите на НАТО, Алиансът се опитва да балансира отговора си на инцидентите, за да избегне по-нататъшна ескалация. От части от дронове до най-малко дузина мини, носени от теченията, войната заплашва да посегне на територията на единствените три страни от НАТО с пряк достъп до Черно море, основен търговски път, което ги принуждава да засилят отбранителните си мерки.

Въпреки че няма да действат в рамките на операция на НАТО, съвместните сили за разчистване на морски мини ще бъдат първото голямо комбинирано усилие между съюзниците в Черно море, откакто президентът на Русия Владимир Путин нареди нахлуването в Украйна. Това се случва в момент, в който съюзниците се сблъскват с все по-провокативно поведение от страна на Русия в региона, както и с инциденти, които изглеждат случайни, отбелязва медията.

Новите сили са предназначени да бъдат изцяло мирни и няма да извеждат нови кораби на НАТО в морето, увериха двама от служителите. Една от целите на мисията е да покаже, че трите страни са способни сами да се справят с проблема, допълни още източник на агенцията.

Правителството на Турция отказа коментар. Министерствата на отбраната на Румъния и България не отговориха все още не са отговорили на искането за такъв.

Съюзниците от НАТО увеличиха наблюдението и разузнаването в региона от началото на войната, но не и морската дейност. Турция се позова на международно споразумение, което позволява преминаването на военни кораби, принадлежащи само на черноморски държави, а не на други страни, включително съюзници в НАТО, за да предотврати ескалацията на конфликта.

Войната в Украйна все повече застрашава превоза на суровини през Черно море. И двете страни в конфликта са големи производители на зърно, въпреки че Русия се опита да осакати износа на Украйна, докато значителна част от петрола на Москва минава през морските пътища. Повече от два месеца тази година Русия възпрепятства търговския трафик, като обяви военно учение, което ще направи части от българските и турските изключителни икономически зони опасни за корабоплаването.