Има сигнали от албанските политически фактори, че ще почакат около 6 месеца и след това сериозно ще поставят в Скопие въпроса за конституционните промени, заяви заместник-министърът на външните работи на България Иван Кондов, цитиран от Deutsche Welle.

"Европейската перспектива на Република Северна Македония (РСМ в момента е блокирана. И това, за което получаваме подкрепа, е, че РСМ няма да направи нито една крачка напред, докато не изпълни изискванията, които сме поставили. И това е страхотната защита, която получаваме“.

Така заместник-министърът на външните работи на България Иван Кондов отговори на въпроса как ще бъде защитена позицията на България по време на изслушването пред парламентарната Комисия по политиките за българите в чужбина.

"Друг въпрос е защитата на гражданите на РСМ, които имат българско самосъзнание. Това е по-сложен въпрос, за който полагаме големи усилия, но не лесно“, казва той.

Той разказа за среща с българи в българското посолство, когато дойде по повод срещата на върха на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (провежда се в Скопие).

"Много тъжна среща (...) Един от тях се изрази, може би малко емоционално, може би малко преувеличено... Каза: "Ние сме като евреите в Германия навремето“, заяви Кондов.

На срещата някой му се оплакал, че двама негови приятели искали да ги изгонят от армията, защото казвали, че са българи. Кондов обяви, че се опитват да организират нов защитен механизъм за българите, но това е трудно.

"Трудно, защото властите в РСМ, как да кажа, са много добре организирани антибългарски. В момента, в който се появи нещо българско, те го потискат по всякакъв начин (...) Наистина не е лесна битката. Но това, което можем да гарантираме, е поне, че няма да продължат напред", обеща Кондов.

София в очакване

А тази блокада се очаква да доведе до голям вътрешен натиск в РСМ, преди всичко в резултат на реакциите на албанския фактор.

"Тя (блокадата/безизходицата) ще има много голямо влияние, защото има част от обществото, която е силно проевропейска, включително от албанската част и други, които може да изчакат известно време. Има такива политически сигнали от някои албански политически фактори - че ще изчакат около шест месеца и след това много сериозно ще започнат да поставят въпроса за конституционни промени. Защото в крайна сметка за тях е важно да вървят напред по пътя към евроинтеграцията", обясни зам.-министърът.

В този смисъл Кондов "смята, че много политици в РСМ биха били подложени на много сериозен натиск".

"Затова в момента, както каза колегата (от българското МВнР) може да изчакаме малко... Но в крайна сметка – големият натиск ще дойде отвътре на Северна Македония и те ще трябва да направят някакъв избор. Как ще го решат, като бяха толкова силни в предизборната си кампания, как ще го решат сегашните власти, това е пъзел и за мен“, казва Кондов.

Всички "разбират българската позиция"

Това, което беше ясно подчертано пред парламентарната комисия е, че българското МВнР е предприело редица мерки, за да информира страните членки на ЕС, Европейската комисия, Европейския съвет и неговите подготвителни органи, за позицията на България относно, както каза Кондов, "неприемливото поведение на водещите представители на новото правителство на Северна Македония“.

На всички посочени адреси са уведомени за: неизпълнение на договорености, агресивна антибългарска политическа реторика и изразени намерения за предефиниране и предоговаряне на постигнатия европейски консенсус.

"Спекулативните хипотези за възможно повторно отваряне и предоговаряне на преговорната рамка, създадена от всички страни членки и от самата Северна Македония, са отхвърлени от всички евроатлантически партньори“, подчерта Кондов.

Пред народните представители той изрази убеждението си, че България ще продължи да настоява за необходимостта от стриктно спазване на изпълнението на всички аспекти на компромиса през юли 2022 г.

"Мога да ви гарантирам, че – от моите разговори с представители на други държави – на практика няма държава членка, която да иска предоговаряне, нито да се съгласи на такова нещо. Самата Европейска комисия изобщо не приема този подход. Тя напълно разбира нашата позиция“, увери Кондов.

Той добави, че много държави на неформална среща със страните от Западните Балкани са изпратили ясно послание - че договореностите трябва да се спазват.

"Те не посочиха конкретни държави, но беше много ясно, че става дума за държави, които поставят под съмнение вече подписаните споразумения“, обясни зам.-министърът на външните работи на България.

Той повтори, че въпросите за неприемливото поведение и позиции на политическите лидери на Северна Македония са засегнати и в официалната позиция на българското МВнР - публикувана на 25 юни 2024 г.

Зависи и от Белград

Кондов припомни още, че един от министрите в правителството на РСМ е от сръбски произход, който гордо го заяви, така че го сравни с отношението към друг министър, за когото се твърдеше, че е с открит български паспорт, който трябваше да скрие и да се откаже от него.

"Това показва разликата в отношенията и влиянието на тази друга столица", посочи Кондов.

Според него влиянието на Белград е видимо и за други страни.

"Нашите партньори разбират все по-ясно влиянието на Белград. Те виждат въздействието върху Босна и Черна гора. Ролята на Белград на Западните Балкани им става все по-ясна“, заяви Кондов.

На вчерашното заседание бяха обсъдени три точки - неприлагането на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Северна Македония, ситуацията с консулските и дипломатически служби на територията на РСМ, и последното преброяване в Албания и реакциите от съседните страни.