Група младежи са били арестувани в Антверпен и Брюксел, по подозрения в подготовка на терористичен акт. Единият от арестуваните е с български произход, съобщава телевизионният канал RTBF.

В Антверпен са заподозрени двама младежи, единият 19-годишен и негов приятел на шестнадесет години. И двамата принадлежът към терористичната групировка "Ислямска държава". Според властите те са планирали да извършат нападение срещу полицейски участък в Лиеж. Съдия-следователят в Антверпен е издал заповед за арест на още четирима младежи, единият с турска националност. Те трябва да се явят на 3 април 2023 г. пред заседателната камара на първоинстанционния съд в Антверпен.

В Брюксел са задържани други трима младежи, сред които е Сергей Р. (роден през 2003 г., с белгийска националност, българин по произход).

Младежите са контактували през последните месеци чрез социални мрежи. Те са разменяли съобщения, от които става ясно, че групата е подготвяла терористична атака в Белгия, чиято цел все още не е известна.

Сергей Р.  и още един от арестуваните, сочен за ръководител, са били обвинени в участие в терористична група. На соченият за ръководител на групата е повдигнато обвинение за участие в дейността на терористична група, подготовка на терористично престъпление и разпространение на съобщение с цел подбуждане към извършване на терористично престъпление. Българинът ще се яви на 3 април пред съда в Брюксел.