Етнически българи, живеещи на територията на Херсонска област, са постигнали спиране на доставката на снаряди за Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) от България, които се използват между другото за обстрел на левия бряг на Днепър. Това съобщи за ТАСС председателят на диаспората на Българската автономия "Иван Инзов“ в Херсонска област Генадий Недялков.

"Благодарение на нашия призив, който изпратихме до всички силови структури, доставката на 27 ракети С-200 и 24 ракети С-300 беше спряна, а българската прокуратура води разследване. Многократно бяха публикувани и статии, в които българите се възмущаваха, че такива доставки на оръжия за украинската страна са извършени без знанието на депутатите и президента, тъй като се оказва, че това се прави незаконно“, казва Недялков.

По думите на събеседника на руската агенция, в Херсонска област живеят около две хиляди етнически българи, сред които около 300 деца. Те са обстрелвани от украинските въоръжени сили в Голопристанския и Альошкинския общински райони.

По-рано членове на организацията "Херсонска съпротива" откриха в контролирания от Въоръжените сили на Украйна Херсон кутии с боеприпаси с кодове и маркировки, указващи българско производство. Фактът, че украинските военни са използвали снаряди българско производство за обстрел на левия бряг на Днепър, потвърдиха ръководителят на Херсонския областен клон на Общоруската обществена организация на ветераните "Бойно братство“ Игор Телегин и представител на отдела доброволчески разузнавателен батальон "В. Ф. Маргелов“ Алексей Бурлаков, пише ТАСС.

През пролетта българската общност в Херсонска област подготви писмо до българския президент Румен Радев и лидерите на няколко политически партии в страната с призив да спрат доставките на боеприпаси за украинските въоръжени сили.