След преговорите в Ужгород министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба увери, че Киев се е ангажирал с окончателно разрешаване на спора с Унгария относно правата на националните малцинства. За целта ще бъде създадена специална комисия под егидата на външното министерство на Украйна, която да внесе "окончателна яснота“ в срок до 10 дни, съобщава изданието "Украинска правда“.

"Съгласихме се за едно просто нещо. Помолихме унгарската страна да ни предостави изчерпателен списък от въпроси, които има по отношение на въпроса за защитата на правата на малцинствата – и получихме този списък. Разбрахме се, че под егидата на Министерството на външните работи ще съберем специална комисия, която има една много проста задача: в 10-дневен срок да представи за разглеждане от правителствата на двете страни конкретно разбиране как и какво от списъкът с въпроси, които получихме, трябва да бъде решен или вече е решен, за да можем да внесем окончателна яснота“, обясни Кулеба на пресконференцията след преговорите с унгарския си колега Петер Сиярто.

Първият дипломат на Киев допълни, че значителна част от срещата в Ужгород е била посветена на въпроса за националните малцинства.

По думите му унгарският министър е изборил въпроси, които от унгарска страна изискват или уточняване, или разяснение, или допълнителни решения на подзаконово ниво. Налице е желание тази дискусия да се проведе на двустранно ниво, за да се "реши окончателно въпросът“.