Руските войски не разполагат с необходимата сила, за да превземат Донецка и Луганска област в рамките на текущата година. Това подчерта началникът на Главното разузнавателно управление (ГРУ) към Министерството на отбраната на Украйна Кирило Буданов в интервю за американския вестник The Wall Street Journal.

Офицерът от украинското разузнаване призна, че Въоръжените сили на страната (ВСУ) сега са в трудна ситуация поради липса на боеприпаси и личен състав, "но Русия също има проблеми“.

По думите му руските войски са слабо обучени, изразходват повече снаряди и танкове, отколкото произвеждат, а също така имат явен недостиг на ракети.

"Ракетните атаки срещу украински градове спряха през последните седмици, тъй като руските доставки пресъхнаха“, коментира Буданов пред редакцията.

Изданието добавя, че сценарият, описан от Буданов, е "оптимален“ за Запада според официални лица и експерти. Ако Украйна успее да се защити тази година и да възстанови силата си, то през 2025 година ВСУ ще могат отново да преминат в контранастъпление.