Началникът на Главното управление за разузнаване (ГУР) на Министерството на отбраната на Украйна генерал-майор Кирило Буданов обяви в канала си в Telegram, че ескплозията и последвалият пожар на полигон в Крим е резултат от спецоперация на ГУР и Въоръжените сили на страната.

"Беше проведена успешна операция в окупирания Крим. Противникът скрива мащаба на щетите и броя на загубите в жива сила. Благодаря на украинските патриоти в Крим за допълнителната информация и видео от съвместната работа на ГУР и ВСУ. Слава на Украйна!“, написа Буданов.

По-рано ръководителят на проруската власт Сергей Аксьонов съобщи, че пожар избухнал на полигон в Кировски район в източната част на Кримския полуостров, поради което е блокирано движението по новата магистрала "Таврида“.

По-късно негов съветник поясни в Telegram, че част от маршрута от 118-ти до 130-ти километър е блокиран. "Транспортът се пренасочва през регионалната мрежа през населените места Стари Крим и Первомайское. Това е старият Керченски път“, поясни Олег Крючков.

"Таврида“ е магистрала от първа техническа категория с обща дължина 250,7 километра, която се смята за основа на новата пътна система на полуострова. Строителството на четирилентов път от Керч до Севастопол започна през 2017 година, като шест участъка преминават през територията на провъзгласената Република Крим, а два - в административните граници на Севастопол, поясни ТАСС.

Като се позова на Telegram канала "Крымский ветер“, РБК-Украйна на свой ред съобщи, че пожарът на полигона е причинен от експлозия в склад за боеприпаси близо до село Кринички рано тази сутрин. Преди избухването му е имало "удари“, в резултат на което са се взривили боеприпаси.

Отбелязва се, че те са били три, като един от тях е поразил полигона. Последвала е детонация, а "експлозии се чуха дори във Феодосия“.

Над 2000 души бяха евакуирани от района.