Според украинското разузнаване, заради атаките срещу руския военен флот, Русия се опитва да създаде военноморска база в Очамире, в окупираната територия на Грузия. Това е съобщил началникът на Главното разузнавателно управление (ГРУ) на Министерството на отбраната на Украйна Кирило Буданов в интервю за Le Monde.

"Ние редовно атакуваме военния флот и пристанищните съоръжения на врага, така че руснаците трябваше да бързат с подготовката на югоизток. Те се опитват да създадат военноморска база в Очамире/Очамчира в окупираната територия на Грузия."

Според Буданов северната част на Черно море е под контрола на Украйна, както и платформите за добив на газ. Освен това морските коридори за износ, които са много важни за украинската икономика, отново функционират, въпреки рисковете от войната, допълва Украинская правда.

Миналата година е съобщено от ГРУ, че Русия планира да създаде военноморска база на черноморския бряг в грузинска Абхазия, окупирана от Руската федерация.

Командващият Военноморските сили на Украйна вицеадмирал Олексий Неижпапа тогава предупреди в интервю за Украинская правда, че за Украйна всеки кораб под флага на ВМС на Русия би бил "легитимна цел".

Wall Street Journal съобщи, че Русия е изтеглила по-голямата част от Черноморския си флот от основната си база в Крим поради украинските атаки.