В Брюксел остава в сила най-високо ниво на терористична заплаха, след като двама граждани на Швеция бяха убити, а трети бе ранен при атака по време на футболната среща между отборите на скандинавската страна и Белгия от квалификацията за Европейското първенство по футбол, предава британският телевизионен канал Sky News.

Полицията в Белгия продължава операцията по издирване на извършителя. Стрелбата доведе до прекратяване на квалификацията на Белгия за Евро 2024 срещу Швеция на полувремето в понеделник вечерта. Към настоящия момент е ясно, че мачът няма да бъде доиграван в рамките на днешния ден.

Феновете също бяха задържани на стадиона, докато въоръжени полицейски служители издирваха заподозрения стрелец.

Стрелбата бе произведена нан около пет километра от 50 000-местния стадион "Крал Бодуен“ малко след 19:00 часа местно време - около 45 минути преди началото на играта.

Малко след това мъж, обявил се като извършител, се появи в социалните медии във видео, в което твърди, че е член на "Ислямска държава“ и "борец за Аллах“.жТой също така поясни, че е извършил атаката като "отмъщение в името на мюсюлманите“.

Според белгийски вестник свидетел е чул стрелеца да крещи "Аллах Акбар“ – "Бог е велик“ на арабски - преди изстрелите да бъдат произведени.

Друго видео, за което се съобщава, че е от инцидента, показва въоръжен мъж във флуоресцентно оранжево яке и бял шлем, който преследва мъж в сграда, преди да стреля по него.

Министърът на вътрешните работи на Белгия Аналис Верлинден увери, че заподозреният е "активно проследен“.

Националният кризисен център на Белгия повиши тревогата за терористична опасност в града до най-високо ниво в понеделник вечерта. В останалата част на страната бе повишено до втора степен.  

Белгийският премиер Александър де Кро осъди убийствата като терористичен акт и след това проведе телефонен разговор късно вечерта с френския президент Еманюел Макрон.

Футболният мач между Белгия и Швеция бе прекратен, като и двата отбора отказаха да продължат играта.

Брюксел има болезнена история с тероризма. Преди седем години градът бе ударен от две атаки на летището и след това на една от метростанциите. Някои от извършителите бяха участвали в атаките в Париж, включително в Батаклан. Салах Абдеслам, видна фигура и в двата ужасяващи инцидента, е бил скрит и подслонен в Моленбек, много близо до мястото, където бяха извършени атентатите.

Говорител на белгийската федерална прокуратура заяви пред репортери, че разследването се фокусира върху "възможна терористична мотивация за стрелбата“.

"Вечерта в социалните медии беше публикувано твърдение за отговорност, което бе записано от лице, което увери, че е нападателят. Този човек твърди, че е вдъхновен от "Ислямска държава“, заяви Ерик Ван Дуйс.

По думите му шведската националност на жертвите е изтъкната като вероятен мотив за атаката, но няма нищо, което да предполага възможна връзка с настоящата ситуация между Израел и Ивицата Газа.

Говорител на полицията потвърди, че двама души са били убити при стрелбата, но отказа допълнителни подробности.

Междувременно министър-председателят на страната Александър де Кроо свърза инцидента с тероризма.

В публикация в X той написа: "Току-що изказах моите искрени съболезнования на шведския премиер след мъчителната атака срещу шведски граждани в Брюксел тази вечер. Нашите мисли са със семействата и приятелите, които загубиха своите близки. Като близки партньори, борбата срещу тероризма е съвместна“.

В по-ранна публикация той поднесе своите "най-дълбоки съболезнования“ на роднините на загиналите при това, което определи като "страхлива атака“.

Той също така призова жителите на Брюксел да "бъдат бдителни“.

През последните месеци Швеция бе изправена пред бунтове след поредица от инциденти с изгаряне на Корана както в страната, така и в съседна Дания.

Мюсюлмански лидери в Швеция призоваха правителството да намери начини да спре подобни акции, но полицията продължи да ги разрешава, аргументирайки се с право на свобода на словото.