Брюксел проучва как европейските правителства могат да продават оръжия толкова лесно, колкото и Съединените американски щати, пише европейската редакция на Politico.

След войната в Украйна правителствата на ЕС значително увеличиха военните си разходи, но "сочните оръжейни сделки" често отиват при американските изпълнители на отбранителни услуги за сметка на европейските компании.

За да си върне инициативата, Европейската комисия повдига перспективата за копиране на американската схема за чуждестранни военни продажби (FMS) - система, при която Пентагонът върши тежката работа по осигуряването на продажби на оръжие, като използва комбинираната сила на американската индустриална мощ и политическите предимства на връзките с Вашингтон.

Европа не разполага с еквивалент на тази система, което поставя в неравностойно положение шампиони на ЕС като Airbus, Leonardo и Thales.

Европейската комисия се опитва да измисли как да промени това, според консултативен документ от осем страници, видян от Politico.

"Трябва ли да се обмисли създаването на еквивалент на американската схема FMS в ЕС, който да се основава на схемите "правителство-правителство", за да се подкрепят поръчките от [Европейската отбранителна технологична и индустриална база] от държавите-членки на ЕС и да се оказва подкрепа на партньорите, включително Украйна?", се пита в документа. "Ако да, как трябва да функционира такъв механизъм?"

В началото на 2024 г. комисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон се очаква да представи Европейска отбранителна индустриална стратегия, която да подпомогне Европейската отбранителна технологична и индустриална база (EDTIB) на континента. Документът за консултация е един от петте документа, разпратени до националните делегации, за да се получи тяхното мнение за това как трябва да изглежда стратегията.

Politico вече съобщи за първия документ, който предоставя широк преглед на основните въпроси, които Брюксел иска да реши както от страна на предлагането, така и от страна на търсенето.

Схемата FMS позволява на правителствата да купуват директно от Вашингтон, без да се налага да минават през отбранителни компании, и може да ускори доставките на оборудване, като се възползва от запасите на Министерството на отбраната на САЩ. Според проучване, цитирано в документа на Комисията, 95 % от европейските покупки на американска техника от началото на войната са извършени чрез схемата FMS на обща стойност над 60 милиарда долара (109.47 милиарда лева).

Побеждаване на чичо Сам

Планът за FMS на ЕС все още е на много предварителен етап и може никога да не види бял свят, тъй като резултатът от него ще зависи от обратната връзка със страните от ЕС. ЕС е в много по-трудно положение от САЩ благодарение на преплитането на компетенциите между Брюксел и страните членки, които до голяма степен решават въпросите, свързани с отбраната.

Консултативният документ показва, че Брюксел е наясно с конкурентното предимство, което американската система дава на американските изпълнители на отбранителни услуги, и се стреми да осигури на европейската индустрия същия вид стимул, като гарантира, че договорите между правителствата могат да станат норма на континента.

В документа не се уточнява дали подобни сделки трябва да бъдат подкрепяни от националните столици или от ЕС.

Големият дял на американското оръжие в европейските договори за отбрана е повтарящ се проблем, определян като основен приоритет от Европейската комисия. "Аз се боря за това [европейските държави] да купуват европейски стоки", заяви Бретон пред Le Figaro тази седмица.

През октомври правителството на САЩ обяви плановете си да продаде на европейските страни ракети на стойност над 1,5 млрд. долара чрез схемата FMS. По-рано този месец Министерството на отбраната на САЩ одобри и продажбата на основни бойни танкове M1A2 Abrams на Румъния на стойност 2,5 млрд. долара.

Във вторник главните изпълнителни директори на Airbus и Saab, две от най-големите европейски отбранителни компании, призоваха европейските правителства да бъдат по-малко зависими от американските оръжия.

В своя документ Комисията посочва дългите и сложни процедури за закупуване като основен недостатък за европейците, което в крайна сметка води до предпочитане на "доставки на готови продукти от трети страни (напр. чрез схемата за чуждестранни военни продажби на САЩ)".

"В сравнителен план използването на обслужване на едно гише, предлагащо бързи решения за закупуване на готово оборудване, се счита за много по-лесно, отколкото стартирането на паралелен процес на възлагане на обществени поръчки в рамките на ЕС", се посочва в документа.

Всъщност американската система FMS позволява на правителствата да изградят стратегически отношения със САЩ, но също така, което е от решаващо значение, да получат по-бързо част от закупеното оборудване. Схемата предвижда някои от продаваните артикули да могат да се вземат директно от складовете на Пентагона.

Тъй като европейските държави се стремят да се превъоръжат в светлината на руската инвазия в Украйна, бързината е от съществено значение, а бързите доставки осигуряват на американските оръжейни компании значително конкурентно предимство пред европейските им съперници.

В документа Европейската комисия намеква, че ще търси начини за създаване на запаси и в Европа (Комисията няма да притежава запасите, а страните от ЕС ще останат в ролята на водачи).

"Как [еквивалентът на американската схема FMS в ЕС] би могъл да подпомогне наличността на отбранително оборудване от EDTIB?", пита документът националните делегации.

ЕС има опит в усилията си да използва пазарната мощ на една от най-големите икономики в света по въпроси като разрешаването на комбинирано закупуване на природен газ или поемането на водеща роля при закупуването на ваксини COVID, но и за оръжия.