Общият брой на жертвите на земетресенията, които продължават в Централна Япония, достигна 62. Това показват данни, публикувани от регионалните власти.

Освен това повече от 100 души са получили наранявания с различна тежест. Повечето от жертвите и ранените са жители на префектура Ишикава, която е в епицентъра на продължаващите земетресения. Там многобройни пожари, предизвикани от земетресения, унищожиха над 200 жилищни сгради, а повече от 100 сгради бяха разрушени от трусове. Изпратените в зоната на бедствието спасители, спешни служители и войници от Силите за самоотбрана на страната продължават да разчистват развалините и да издирват хора на място. В сряда от рано сутринта в засегнатите райони вали дъжд.

Заради последствията от земетресението около 60 хиляди жители на Ишикава, Ниигата и други райони бяха евакуирани. Повече от 33 хиляди къщи продължават да са без ток, а в засегнатите райони се наблюдават прекъсвания на интернет и мобилните комуникации. В някои села все още има проблем с водоподаването

От понеделник в Япония са станали повече от 300 земетресения с различна сила, най-мощното от които е с магнитуд 7,6. Заплахата от цунами за цялото западно крайбрежие на страната остана в сила повече от 20 часа. Земетресението е най-мощното в тази част на Япония от 1885 г. Сеизмолозите предупреждават, че вторичните трусове ще продължат в региона около седмица и има опасност от нови мощни земетресения с магнитуд над 7. Призовават се местните жители да останат изключително бдителни и да следват официалните съобщения на спешните служби и властите.