Броят на жертвите на земетресенията в Япония, които разтърсиха полуостров Ното и близките райони в централната част на страната навръх Нова година, нарасна до най-малко 73-ма души, съобщава информационната агенция Kyodo.

Мощно земетресение с магнитуд от 7,6 по скалата на Рохтер край полуостров Ното в нощта на 1 януари нанесе значителни структурни щети и предизвика пожари в град Ваджима в префектура Ишикава на брега на Японско море. Пълният мащаб на бедствието обаче засега остава неизвестен.

Японските сили за самоотбрана планираха да използват хеликоптери за доставки до откъснати райони, но местните власти призоваха военните да бъдат разположени на мисия за оказване на помощ след бедствието. Отбелязва се, че спасителните операции са били усложнени от дъжд; отломки и разрушени пътища също са затруднили работата на службите за спешна помощ.

На пресконференция по-рано през деня японският премиер Фумио Кишида обяви решението на правителството да увеличи броя на военните, работещи в засегнатия регион, от 1000 на 2000. Освен това 2000 пожарникари и 740 полицаи ще се включат в издирвателно-спасителните операции.

Само в Ишикава са евакуирани 33 000 души, повече от 30 000 къщи са без ток. В Ишикава и двете съседни префектури Тояма и Ниигата 110 000 домове останаха без водоснабдяване.