Проливни дъждове предизвикаха внезапни наводнения и свлачище на индонезийския остров Суматра, в резултат на което загинаха най-малко 19 души, а други 7 се водят за изчезнали, съобщиха официални лица в неделя сутринта, предаде CBS News.

Късно в петък тонове кал, камъни и изкоренени дървета се свлякоха от планина и достигнаха до река, която излязла от бреговете си и връхлетяла планинските села в окръг Песисир Селатан в провинция Западна Суматра, е заявил Дони Юсризал, ръководител на местната агенция за управление на бедствията.

Спасителите са извадили седем тела в най-засегнатото село Кото XI Тарусан и са открили други две в две съседни села, е заявил говорителят на Националната агенция за управление на бедствията. Седем души все още се водят за изчезнали.

Според него 46 000 души са избягали във временния правителствен приют, след като наводнението и свлачището са погребали 14 къщи, а 20 000 къщи са били наводнени до покривите.

Проливните дъждове са причина за чести свлачища и внезапни наводнения в Индонезия, където милиони хора живеят в планински райони или в близост до заливните зони.