Броят на загиналите и ранените в резултат на пожар в иракската провинция Ниневия (северната част на страната) нарасна до 450 души, съобщиха от Иракското дружество на Червения полумесец на страницата си в социалната мрежа X (бившата Twitter).

"Броят на убитите и ранените в резултат на пожара в сватбената зала нарасна до 450. Трагедията се случи в град Хамдания [известен също като Бахдида], разположен източно от [столицата на провинцията] Мосул“, се казва в изявление на организацията. Спасителите не дават данни за точния брой загинали.

По-рано телевизионният канал Al Arabiya съобщи, че броят на жертвите на пожара е нараснал до 120, а други 200 души са ранени. Служители на гражданската защита твърдят, че пожарът вероятно е причинен от използването на фойерверки по време на сватба. Отбелязва се също, че в залата, където се е провела церемонията, не са спазени изискванията за пожарна безопасност. Министерството на здравеопазването на Ирак все още не е актуализирало информация за загиналите и ранените: по последни официални данни в резултат на трагедията са загинали 100 души, а други 150 са ранени.