Броят на молбите за убежище, попадени в 27-те страни от Европейския съюз, Швейцария и Норвегия, се очаква да надхвърли милион до края на годината, съобщава германският вестник Die Welt, като се позовава на данни от Агенцията на ЕС за убежището (EUAA), съдържащи се в  поверителен доклад на Европейската комисия.

От началото на годината до октомври в ЕС+ са подадени общо 801 459 молби за убежище. Това е най-високата стойност спрямо съответния период на предходната година от 2016 година насам, се казва в доклада.

Най-голямо увеличение на броя на молбите е регистрирано в Латвия (+168%) и Естония (+119%). Това се обяснява с рязкото нарастване на незаконната миграция от Беларус. Германия е на трето място с ръст на молбите от 74% спрямо същия период на миналата година. Федералната служба за миграция и бежанци (BaMF) публикува сходни данни в понеделник, подчертават от редакцията. Във Франция скокът на молбите е с 37%, в Италия – 63%.

В Германия почти всяка трета молба за убежище е подадена от сириец (27%), следван от граждани на Афганистан (17%) и Турция (16%), пояснява вестникът.