Съобщава се, че броят на мигрантите, които остават в специално изградени структури на гръцките острови, непрекъснато нараства в тандем с ежедневното прихващане на лодки за трафик на мигранти от гръцката брегова охрана, пише Kathimerini.

Регистрирани са няколко слизания на мигранти на Родос, Крит и другаде, като пристигащите са прехвърлени или на островите, които имат центрове за приемане и идентификация като Лесбос, Хиос, Самос, Лерос и Кос, или директно в структурите за гостоприемство в континентална Гърция.

В отговор на възходящата тенденция областният управител на Крит Ставрос Арнаутакис заяви пред Kathimerini, че преговаря с Министерството на миграцията и убежището за създаването на малък приемен център на острова, където пристигащите могат да останат 48 часа, " докато не бъдат преместени по организиран начин“, така че да се избегнат проблеми в районите, където се извършват повечето слизания.

Решението на Германия да затвори сухопътните си граници може скоро да създаде задушаващи условия, тъй като местата за настаняване на островите и постепенно на континента ще достигнат пълен капацитет.

Министърът на миграцията Никос Панайотопулос заяви, че не може да става въпрос за масово връщане на търсещи убежище от Германия в Гърция, въпреки факта, че такова нещо е предвидено в европейското споразумение. Той подчерта, че "неразпознатите лица са предвидени съгласно Дъблин III да се върнат, както е предвидено и от европейските директиви, че тези, които получат документи за пътуване  имат 90 дни да пътуват в рамките на Шенген“.

Той обаче отбеляза, че на практика това не важи, защото тези хора не могат да бъдат издирени. Но ако пристигналите в Гърция останат, както се е случвало в миналото, скоро популацията на признатите бежанци ще се увеличи неимоверно.

Според данни на Frontex 37 163 души са преминали в Гърция от Турция от януари до края на август, докато мигрантските потоци от маршрутите в Източното Средиземноморие са се увеличили с 39% през първата половина на годината в сравнение със съответния период на 2023 г.