Британското разузнаване предполага, че използването на старо оборудване от Въоръжените сили на Руската Федерация (ВС РФ) като таран с експлозиви може да е било инициирано от чеченските специални части "Ахмат“, чиято дейност на фронтовете в Украйна се курира директно от президента на Чечня Рамзан Кадиров. Това се казва в разузнавателния обзор на Министерството на отбраната на Великобритания за руско-украинската война от 13 юли, предава "Украинская правда“.

През юли 2023 г. имаше няколко съобщения, че руските военни са опаковали няколко тона експлозиви в стари бронирани машини и са ги изпратили в този вид на украинските позиции. Екипажът най-вероятно е напуснал машината, определяйки курс към целта.

Повечето от тези случаи са регистрирани в сектора край Мариинка и съвпадат във времето с появата на чеченски части там.

"Има реалистична възможност чеченските части да са пионери с тази тактика“, предполага британското разузнаване.

Анализаторите припомнят, че бойците от Чечня имат дълга история на изобретателно използване на взривни устройства от чеченските войни през 90-те години на миналия век и има случаи, когато чеченци, воюващи в редиците на украинската армия, също са правили такива "взривни тарани“ през януари 2023 г.

Разузнаването твърди, че по-голямата част от "тараните", натъпкани с експлозиви, не достигат целта, защото са взривени от мини или унищожени от огън на протвивника.

"В същото време те предизвикват изключително мощни експлозии, които могат да имат психологически ефект върху защитниците“, се добавя в обзора.

В предишния преглед разузнаването, базирано на публичните изяви на руски висши служители, предполага, че генерал Суровикин, който е бил близък до ръководителя на ЧВК Вагнер, наистина е бил изместен на заден план след бунта.