Министерството на отбраната на Обединеното кралство предположи, че е "много вероятно“ Русия да е отменила голямо съвместно стратегическо военно учение, "защото има твърде малко войски и оборудване“, пише CNN.

"Запад“, съвместно военно учение между въоръжените сили на Русия и Беларус, трябваше да се проведе през септември, казват от британското ведомство в актуална разузнавателна информация в понеделник.

 "Запад“, е голямо годишно събитие във военния календар на Москва. От 2010 г. насам Русия провежда четиригодишен цикъл, ротирайки ССУ [съвместни стратегически учения] около четири от своите военни региони.

От 2021 г. обаче Русия провежда ССУ в западната част на страната на всяка втора година, "тъй като дава приоритет на изправянето срещу това, което възприема като заплаха от НАТО“, според британското министерство на отбраната.

"Запад-2021“, най-голямото руско военно учение от съветската ера, се проведе по западните флангове на Русия и Беларус, за голяма тревога на Украйна и някои страни от НАТО.

"Запад 2021 бележи голяма тактическа, оперативна и стратегическа промяна в темпото“, според доклад на RUSI, британски мозъчен тръст за отбрана и сигурност.

Това учение включваше 200 000 военни, повече от 80 самолета и хеликоптера и 15 кораба, се казва в доклада на RUSI, като се добавя, че "Запад 2021 беше първата подготовка на Русия за операции в мащаб, сравним с тези, предприети в Украйна година по-късно“.

Но актуализацията на британското разузнаване в понеделник предполага, че тазгодишното събитие може да е било отменено по няколко причини.

"Слабото представяне на руската армия в Украйна подчерта как ССУ [съвместните стратегически учения] са имали ограничена тренировъчна стойност и до голяма степен са били за показ. Русия вероятно е отменила "Запад-23“ защото има твърде малко войски и оборудване“, се казва в актуализацията на разузнаването .

Това не е първото военно събитие, което Русия отменя, след като започна пълномащабното си нахлуване в Украйна. Путин ръководи по-скромен парад за Деня на победата от обикновено в Москва на 9 май, включващ само един танк Т-34 от времето на Втората световна война. Предишни години в шествието са участвали десетки танкове.

Британското министерство на отбраната предположи, че може да има известни съмнения сред руските лидери относно организирането на ярки военни учения, докато инвазията в Украйна се проточва.

"Има реалистична възможност руското ръководство също да е чувствително към вътрешната критика, свързана с управлението на друга гладко представена ОСУ по време на война“, се казва в актуализацията.