През последните дни руските войски са постигнали малък напредък в движението на северните клещи като част от опита за обкръжаване на град Авдеевка. Това се казва в последния обзор на Британското разузнаване в социалната мрежа X.

Както се отбелязва в доклада, от началото на октомври 2023 г. руските войски са напреднали фронтовата линия в този район с 2 км.

Въпреки че това е скромен напредък, той вероятно представлява едно от най-големите постижения на Русия от пролетта на 2023 г., според британското разузнаване. Това струва на участващите части хиляди жертви.

Тази операция постепенно приближава руските войски до коксохимическия завод в Авдеевка, където украинските войски поддържат една от основните си отбранителни позиции, се казва в доклада.

"Въпреки че Авдeевка се превърна в дъга или изпъкналост на украинската фронтова линия, Украйна продължава да контролира коридор с ширина приблизително 7 км, през който продължава да снабдява града“, отбелязва британското министерство на отбраната.

На 10 октомври руската армия започна масирано нападение срещу Авдеевка. По време на атаката руските войски претърпяват огромни загуби, но продължават атаките си, въвеждайки нови части в битката. Разрушението в Авдеевка надхвърли по мащаб Бахмут.