Украинските сили продължават успешните си настъпателни операции край град Бахмут в Донецка област, докато руските военни страдат от нисък морал и едва ли разполагат с резерви, за да задържат града. Това се посочва в съботния преглед на разузнавателната общност на британското министерство на отбраната, пише "Украинская правда“.

Отбелязва се, че след затишие през юни Бахмут през последните седем дни "отново се превърна в място на едни от най-интензивните боеве на фронта", по време на които украинските войски "уверено напредват" както на север, така и на юг от града .

"Руските защитници вероятно ще страдат от нисък морал, комбинация от разнородни части и ограничена способност да локализират и атакуват украинската артилерия“, казват от британското разузнаване.

В обзора се посочва, че Москва очевидно смята за "политически неприемливо" предаването на Бахмут на украинските сили, град, който има символична тежест като едно от малкото постижения на руските сили през последната година от войната.

"Въпреки това е много вероятно (в Русия) да има малко допълнителни резерви, които биха могли да бъдат разпределени в този сектор“, посочва британското разузнаване.

Град Бахмут в Донецка област се превърна в място на една от най-жестоките битки между силите на Украйна и Русия, докато през май тази година руската страна обяви превземането му.

По-рано Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи, че украинските сили са извършили настъпателни операции северно и южно от Бахмут, а командващият украинските сухопътни войски генерал-полковник Александър Сирски заяви, че украинските войски са установили контрол над изгубените по-рано позиции в района на Бахмут. ВСУ заявяват открито, че се опитват да хванат в "клещи“ руския гарнизон в града.