Нова вълна на мобилизация в Русия е малко вероятна преди президентските избори през март следващата година. До провеждането им Кремъл ще избягва непопулярни решения, се казва в последния доклад на Министерството на отбраната на Обединеното кралство, публикуван в социалната мрежа X (старата Twitter).

В резюмето се припомня, че президентските избори в Русия ще се проведат на 17 март 2024 година. Владимир Путин почти сигурно ще се кандидатира отново за поста, въпреки че все още не е обявил публично намерението си да го направи. Има предположения, че предизборната кампания на Путин ще започне неофициално през ноември 2023 година.

"Въпреки че изборите в Русия са обект на намеса и контрол от страна на Кремъл, те остават основният инструмент за политическа легитимация“, се казва в доклада на британското разузнаване.

Според доклада предизборната кампания на Путин почти сигурно ще се фокусира върху темата за Русия като отделна цивилизация, нуждаеща се от защита от външни врагове. Този наратив често се използва за оправдаване на действията на държавата и консолидиране на властта на Путин.

"В навечерието на изборите Кремъл почти сигурно ще се стреми да сведе до минимум непопулярните политически ходове. Следователно е изключително малко вероятно някаква нова вълна на мобилизация да бъде реализирана преди президентските избори през март 2024 година“, обобщава британското разузнаване.