Войната в Украйна се превърна в скъпо начинание за Русия, особено по отношение на личния състав на армията й. От началото на конфликта Русия вероятно е загубила 610 000 души - убити и ранени. Това се казва в ежедневния бюлетин на Министерството на отбраната на Обединеното кралство, резюме от който е публикуван в социалната мрежа Х.

"Тактиката, базирана на масови пехотни вълни, изискваше от Русия непрекъснато да попълва фронтовите си сили с постоянен поток от новобранци“, се отбелязва в доклада.

Според британското разузнаване темпът на набиране на руски военни през 2024 година е намалял в сравнение с 2023 година. Руски официални лица разкриха в края на миналата година, че Министерството на отбраната в Москва набира около 1600 души на ден. Въпреки това, публично оповестените данни тази година показват около 1000 на ден. Тези цифри вероятно са малко завишени, предполагат военните на Лондон.

Това принуди военното ведомство в Москва да увеличи бонусите за наемане на персонал за август 2024 година, все по-скъпа стратегия за набиране на персонал за Русия, се казва в доклада на британското разузнаване.

"Изчислено е, че плащанията на военния персонал представляват около 8% от федералните разходи през годината до юни 2024 година. Увеличението на плащанията обаче вероятно ще подкрепи растежа на военния персонал през остатъка от годината“, допълват още военните на Лондон.