Продължаващите военни действия в Украйна ще се отразят негативно на перспективите пред руската икономика. От началото на конфликта вносът нараства по-бързо от износа, което допринася за обезценяването на рублата и е движещата сила зад инфлацията, се казва в доклад на Министерството на отбраната на Обединеното кралство, резюме от който е публикуван в социалната мрежа Х.

"Тъй като Русия увеличава разходите за отбрана за сметка на други области, рискът от прегряване на руската икономика остава вероятен“, се казва в доклада на британското разузнаване.

Както се отбелязва в резюмето, Централната банка на Русия увеличи лихвения процент с 1 процентен пункт към новата базова ставка от 16%. Това е петия скок от началото на настоящия цикъл на увеличения през юли 2023 година, когато основният лихвен процент бе определен на 6,5%.

Инфлацията в Русия продължи да се ускорява към края на 2023 година, като се повиши до 7,5% на годишна база през ноември спрямо 6,7% през октомври, според данните на британското разузнаване. Като цяло руската статистическа служба изчислява, че инфлацията ще бъде 7,4% през 2023 година, което е почти двойно повече от целта на Руската централна банка.