Частната военна компания (ЧВК) "Вагнер“ няма да е ефективна на бойното поле без тежката военна техника и оръжията, използвани от групата по време на боевете в Украйна. Това се казва в разузнавателния доклад на Министерството на отбраната на Великобритания, предава Укринформ.

Според британското разузнаване, от средата на юли 2023 г. най-малко няколко хиляди войници от "Вагнер“ вероятно са се установили във военен лагер в Цел, в централна Беларус.

"Приблизително 300 палатки и 200 превозни средства бяха идентифицирани в Цел, Беларус. […] Изображенията показват, че от средата на юли 2023 г. стотици превозни средства са пристигнали в преди това почти празното съоръжение“, гласи актуализацията.

Отделни  информации обаче предполагат, че повечето от видимите превозни средства са камиони и микробуси с няколко бойни бронирани машини.

За британското разузнаване остава неясно какво се е случило с тежката техника, използвана от "Вагнер“ в Украйна. Има реалистична възможност групата да е била принудена да ги върне на руската армия.

"Способността на "Вагнер“ да осигури тежко оборудване и средства, като въздушен транспорт, ще бъде ключов фактори за бъдещата му бойна ефективност“, казват от Министерството на отбраната на Обединеното кралство.