През последните седмици в ситуацията на бойното поле в Украйна се забелязва продължаване на тенденцията, която се открои още в началото на войната: при паритет по отношение на други фактори, в сухопътните сражения като цяло балансът е в ползва на защитаващите се сили. Това се казва в последния бюлетин на Министерството на отбраната на Обединеното кралство, публикуван в социалната мрежа Х (старата Twitter).  

В тази връзка от британското разузнаване обобщават, че в района на Авдеевка в Донецка област "мащабното руско нападение се провали срещу силната украинска защита“.

Но в същото време на юг "настъплението на Украйна остава относително статично между двете основни линии на добре подготвени руски отбранителни позиции“.

"Основен фактор за това явление вероятно е относителната сила на тактическата въздушна мощ: и двете страни поддържат стабилна противовъздушна отбрана, което е попречило на бойните самолети да осигурят ефективна подкрепа от въздуха за атаки“, отбелязват от разузнаването на Лондон.

В бюлетина се подчертава също, че  "географският обхват“ на войната възпрепятства офанзивите.

"И двете страни се опитваха да съберат свободни ударни сили, способни на пробив, тъй като по-голямата част от мобилизираните им войски са необходими за задържане на 1200-километровата фронтова линия“, обясняват военните.