Унищожаването на ракетния катер "Ивановец“ от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) може да повлияе на движението на руските системи за командване и контрол, но силите на Москва ще запазят способността си да нанасят удари на далечни разстояния. Това се казва в доклад на Министерството на отбраната на Обединеното кралство, резюме от който е публикуван в социалната мрежа Х.

Припомня се, че "Ивановец“ патрулираше по западния бряг на контролирания от руснаците Кримски полуостров. Усъвършенстваната комуникационна система на плавателния съд му позволяваше да изпраща и получава насочени данни от други кораби, хеликоптери и патрулни самолети за далечни разстояния.

"Последният украински успех подчертава продължаващата уязвимост на руските военни кораби, действащи в Черно море. Много е вероятно загубата да окаже въздействие върху елементите за командване и контрол на Черноморския флот, което вероятно ще принуди руснаците да преразгледат своята маневреност край западната част на Крим. Въпреки това, руският флот почти сигурно все още е способен да изпълнява трите си основни задачи в Черно море: нанасяне на удари на далечни разстояния, патрулиране и поддръжка“, се казва в доклада на британското разузнаване.

На 1 февруари  ВМС на Украйна потвърдиха за атака срещу руския катер "Ивановец“ близо до Крим. По време на удара на кораба е имало около 40 моряци. Украинският флот извърши атаката през нощта, използвайки дронове MAGURA V5.