Свалянето на руския самолет за ранно предупреждение и управление на въздуха А-50 ще доведе до ограничаване на зоните на покритие на Военнокосмическите сили на Руската федерация. Това се казва в доклад на Министерството на отбраната на Обединеното кралство, резюме от който е публикуван в социалната мрежа Х.

Британското разузнаване отбелязват, че на 14 януари руският военен самолет А-50 почти сигурно е избухнал и впоследствие се е разбил в западната част на Азовско море. Припомня се, че по същото време бе докладвано за поразяване на руски Ил-22М, който е бил повреден, но е кацнал успешно на близко руско летище.

Главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) генерал Валери Залужни съобщи на 15 януари, че самолетите са били свалени от военните на Киев.

Според британското разузнаване евентуалното успешно сваляне от страна на Украйна на самолет А-50 "е от голямо значение“.

"Вероятно сега Русия ще бъде принудена да преразгледа въпроса за ограничаване на оперативните зони на своите самолети. А-50 е от решаващо значение за руското въздушно наблюдение на бойното пространство“, се казва в доклада на военните на Лондон.

Според британското разузнаване руските ВКС разполагат с осем самолета А-50, които вероятно биха могли да компенсират непосредствен оперативен удар. "Въпреки това увеличеното работно натоварване на останалите самолети, съчетано със загубата на екипаж, вероятно ще ограничи дългосрочната устойчивост на мисията“, обобщават в доклада.