Военните на Украйна вероятно биха могли да модифицират противовъздушни ракети С-200 и да ги използва като балистична ракета с наземно базиране, се казва в дневния бюлетин на Министерството на отбраната на Обединеното кралство, публикуван в социалната мрежа X (старата Twitter).

Британското разузнаване смята, че в Москва са започнали да оказват натиск върху ръководството на Въздушно-космическите сили на Руската федерация, включително върху началника на щаба генерал-полковник Виктор Афзалов. Причината за това е засилването на противовъздушната отбрана над Западна Русия, където напоследък зачестиха атаките с дронове.

"Ударите дълбоко в Русия са стратегически важни, тъй като президентът Владимир Путин почти сигурно е разпоредил нахлуване в Украйна, като е предполагал, че това няма да има пряко въздействие върху руснаците“, се казва в доклада на британските военни.

В същото време Великобритания подчертава, че дронове са започнали редовно да нанасят удари по Москва. Увеличават се и съобщенията за атаки с ракети С-200.

"Това оръжие от съветската епоха, тежащо 7,5 тона и дълго 11 метра, бе изведено от въоръжението на Украйна за противовъздушна отбрана. Сега обаче то очевидно се използва като балистична ракета с наземно базиране“, предполагат от разузнаването.