Кибератаката срещу мобилния оператор в Украйна "Киевстар" е една от най-разрушителните подобни операции от началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна. Това посочва британското разузнаване в доклада на министерството на отбраната на Великобритания, публикуван в социалната мрежа Х (Twitter), предава Украинская правда.

На 12 декември най-големият украински мобилен оператор "Киевстар", който предоставя мобилни комуникации и домашен интернет на повече от половината население, е подложен на кибератака. Последиците от нея продължиха поне два дни.

Наред с другото, потребителите останаха без мобилна комуникация и възможност да използват интернет. Кибератаката също така извади от строя сирените за въздушна тревога, някои банки, банкомати и терминали за продажба.

"Като се има предвид, че бяха засегнати украински правителствени ресурси и служби за спешна помощ, този инцидент вероятно е една от най-големите разрушителни кибератаки срещу украинските мрежи от началото на пълномащабната руска инвазия".

Главният изпълнителен директор на "Киевстар" Олександър Комаров заяви, че руските хакери са ударили киберзащитата на оператора чрез компрометиран акаунт на един от служителите му.