Атаката на украинските сили срещу самолетния завод в Таганрог, Ростовска област, където се ремонтират самолети за ранно предупреждение и управление А-50, пказва, че Украйна е в състояние да поразява стратегически цели на Руската федерация, дори ако те се считат за защитени. Това посочва британското разузнаване в доклада на министерството на отбраната на Великобритания, публикуван в социалната мрежа Х (Twitter).

"Атаката срещу авиозавода показва, че украинските операции все още могат да достигнат до стратегически важни обекти на територията на Русия, дори ако такива обекти се считат за защитени във въздуха или на сушата".

Заводът в Таганрог има по-широко стратегическо значение за Русия, тъй като обслужва стратегически бомбардировачи, транспортни самолети, а също така е изпитателен център за самолетите от ново поколение А-100, по посочва в доклада на ведомството.

Постоянното присъствие на активна противовъздушна отбрана, разположена около него, говори за важността му, допълват от разузнаването.

Загубата на А-50У е много вероятно да влоши значително ситуационната осведоменост на Руската федерация, отбелязва ведомството. Две седмици след загубата на втория A-50 флотът най-вероятно няма да може да лети в подкрепа на операциите срещу Украйна.