В краткосрочен план ударите, които Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) нанесоха по военното летище в руския град Ейск, ще доведат до "известно прекъсване“ на способностите на Москва да използва съоръжението за удари с дронове по цели дълбоко в територията на Украйна. Това се казва в нов доклад на Министерството на отбраната на Обединеното кралство, резюме от който е публикуван в социалната мрежа Х.

От британското разузнаване припомнят, че след като Украйна не позволи на Русия да установи контрол над въздушното й пространство, Москва бе ограничена във възможностите си да използва своите самолети.

За да преодолее този недостатък, Русия стана силно зависима от широкото използване на сравнително евтини дронове за потискане на украинската противовъздушна отбрана и атакуване на военни и цивилни цели извън обсега на артилерията й.

На 21 юни военните на Киев съобщиха за удар по руския 726-и учебен център за ПВО на летище Ейск.

Базата е една от поне петте, от които Русия е извършвала атаки с дронове срещу Украйна. Съобщава се, че в резултат на този удар са били унищожени 120 БпЛА от различни типове, а девет души са били ранени.

Военните на Лондон предполагат, че в краткосрочен план тези удари ще доведат до известно прекъсване на способността на Русия да използва базата за атаки с дронове по цели дълбоко в украинската територия. Въпреки това Руската федерация вероятно ще разпръсне своите уязвими бази за операции с БпЛА и следователно това въздействие вероятно ще бъде временно.

"Изглежда, че Украйна ще се възползва от скорошните си успехи и ще продължи кампанията си за борба с БпЛА в ущърб на Русия“, обобщават от британското разузнаване.