Свалянето на трите руски изтребителя Су-34 над Южна Украйна е повлияло на операциите на руските войски на левия бряг на Днепър в района на Херсон. Това посочва британското разузнаване в доклада на министерството на отбраната на Великобритания, публикуван в социалната мрежа Х (Twitter).

Британското разузнаване припомня, че на 22 декември 2023 г. украинските сили свалиха три руски изтребителя Су-34 над Южна Украйна.

"Преди това руската тактическа авиация играеше ключова роля на юг, особено атакувайки украинския плацдарм на източния бряг на Днепър", добавят те, като отбелязват, че след 22 декември за известно време руските изтребители "почти напълно спряха военните действия".

"Съществува реална възможност липсата на въздушна подкрепа да е допринесла за провала на опита на 18-а общовойскова дивизия от сухопътните войски на руската армия да прочисти плацдарма", според британското разузнаване.

От ведомството отбелязват, че през последните дни Русия отново е засилила тактическите въздушни удари в района на украинското предмостие на левия бряг на Днепър, "но на по-ниско ниво, отколкото преди свалянето на Су-34".

"Това още веднъж показва, че провалът на Русия да установи превъзходство във въздуха в ранните етапи на руско-украинската война продължава да подкопава ежедневните им операции", заключава прегледът.

Ден преди това британското разузнаване съобщи, че през последната седмица сухопътните бойни действия в Украйна продължават да се характеризират или със статична фронтова линия, или с много постепенно, локално настъпление на руските войски в ключови райони.