През изминалата седмица битката във въздуха ескалира, което доведе до още изненади и срам за Кремъл, докладва британското министерство на отбраната в Twitter, цитирано от РБК-Украйна.

Както се отбелязва в доклада, само на 13 май четири самолета на руските въздушно-космически сили (два бойни и два хеликоптера) се разбиха над Брянска област на Русия.

Освен това на 3 май 2023 г. Украйна за първи път обяви, че е свалила хиперзвукова ракета "Кинжал“.

Впоследствие Русия направи приоритетен опит да неутрализира подобрените способности за противовъздушна отбрана на Украйна, но вероятно загуби още няколко "Кинжали“ в процеса, пишат от британското разузнаване.

"Повишената въздушна заплаха над руския граничен регион ще бъде от изключително значение за ВКС, тъй като те използват района за разполагане на самолети в подкрепа на войната. Очевидната уязвимост на "Кинжалите“ вероятно ще бъде изненада и конфуз за Русия: Руският президент Владимир Путин нарече тази система непобедима“, отбелязват от Министерството на отбраната на Великобритания.

Припомняме, че на 16 май руската армия нанесе удар срещу Киев. По-специално, използвани са хиперзвукови ракети "Кинжал". Украинците твърдят, че всички руски ракети са свалени от ПВО.