Пилотите на руски бомбардировачи се опасяват, че ще бъдат свалени в Черно море, така че бързо насочват ракетите към примамки и напускат района. Това се казва в нов доклад на Министерството на отбраната на Обединеното кралство, резюме от който е публикуван в социалната мрежа Х.

Припомня се, че търговският кораб Aya е бил ударен от ракета в Черно море на 11 септември, когато е плавал на юг от Одеса към Египет, натоварен с 26 000 тона зърно. Ракетата почти сигурно е била противокорабната AS-4 KITCHEN (X-22), изстреляна от руски бомбардировач Ту-22М3, действащ тогава в района. Вероятно липсата на детонация е позволила да се избегнат катастрофални щети.

"Малко вероятно е Aya да е била предвидената цел за този удар и вероятно е била поразена поради лоши процедури за насочване от руски пилоти, използващи остарели боеприпаси. Русия редовно атакува цели по черноморското крайбрежие на Украйна, включително Змийския остров, в опит да попречи на експортните дейности и да повреди всякакви военни активи в района“, се казва в доклада на военните на Лондон.

Според британското разузнаване след загубата на Ту-22М3 през април тази година Русия е станала по-предпазлива в ударните си операции в Черно море. Реалистично е този инцидент да се случи, защото пилотите набързо погрешно са идентифицирали кораба Aya като своя цел, искайки да напуснат зоната веднага след изстрелването от страх да не бъдат атакувани от украинска ракета "земя-въздух“.

"Ракетата Х-22 последователно не успя да се справи с предвидената мисия в конфликта в Украйна. Изстрелването на свръхзвукова крилата ракета по грешен курс към вероятно погрешна цел в международни води демонстрира изключително лоша и безотговорна авиационна практика“, обобщават от военното ведомство в Лондон.