Британското министерство на отбраната прогнозира, че след загубата на няколко системи за противовъздушна отбрана с голям обсег в Украйна, Русия ще трябва да отслаби противовъздушната си защита на други места. Това се посочва в прегледа на разузнавателната информация на британското министерство на отбраната за войната в Украйна в четвъртък, пише "Украинская правда“.

Русия вероятно е загубила най-малко четири пускови установки за противовъздушна отбрана с голям обсег през последната седмица, отбелязаха британски анализатори. На 26 октомври 2023 г. руските медии съобщиха, че три руски пускови установки С-400 са унищожени в района на Луганск.

Украински източници съобщиха за допълнителни загуби на руската ПВО в Крим.

Както подчерта Министерството на отбраната на Великобритания, Русия отдавна дава приоритет на мощни, високотехнологични зенитно-ракетни системи с голям обсег като ключов компонент на своята военна стратегия.

Скорошните загуби подчертават, че интегрираната система за противовъздушна отбрана на Русия продължава да се има затруднения с усъвършенстваните прецизни ударни оръжия на Украйна и вероятно ще увеличи и без това значителната тежест върху останалите системи и оператори.

Съществува реална възможност, заменяйки унищожените системи в Украйна, Русия да отслаби противовъздушната си отбрана в други оперативни зони, отбелязват британски анализатори.

Ден преди това британското разузнаване обяви, че Русия все по-видимо използва дронове камикадзе "Ланцет“ в ключова контрабатарейна война.