Въпреки официалните опровержения на Москва за доставки на оръжия от Пхенян, е почти сигурно, че севернокорейските боеприпаси вече са достигнали до складове в западната част на Русия, откъдето се изпращат на фронта в Украйна, се казва в последния бюлетин на Министерството на отбраната на Обединеното кралство, резюме от който е публикуван в социалната мрежа Х (старата Twitter).

"Тези складове поддържат руските военни операции в Украйна“, се казва в публикацията.

Британското министерство на отбраната прогнозира, че ако Северна Корея запази досегашния мащаб и темп на военни доставки за Руската федерация – през последните няколко седмици са изпратени над хиляда контейнера - тогава тя ще се превърне в "един от най-значимите" чуждестранни доставчици на оръжия за Кремъл, заедно с Иран и Беларус.

В същото време все още не е ясно какво Русия се е съгласила да предостави на Северна Корея в замяна на оръжията.

"Малко вероятно е пълният пакет вече да е завършен. Много е вероятно това да е била една от основните теми на дискусия по време на неотдавнашните посещения на високопоставени руски служители в Северна Корея“, обобщава британското разузнаване.

Според доклада плащането на Москва може да включва комбинация от финансова компенсация, друга икономическа подкрепа, предоставяне на военни технологии на Пхенян и сътрудничество "в други високотехнологични области като Космоса“.

Южна Корея, Япония и САЩ осъждат доставките на оръжия и военно оборудване от Северна Корея за Русия. "Такива доставки, някои от които вече потвърдихме, значително ще увеличат броя на жертвите на агресивната война на Русия“, се казва в съвместно изявление, цитирано от германския вестник Die Zeit.

Северна Корея търси военна подкрепа от Русия в замяна на доставки на оръжия, за да подобри собствените си военни способности. Въпреки това всякакви оръжейни сделки с Пхенян биха били в разрез с няколко резолюции на Съвета за сигурност на ООН, за които гласува самото правителство в Москва, се казва още в разпространения текст.