Набирането на затворници в руската армия и последствията за обществото от тяхното завръщане е практика и риск, който руското правителство е готово да поеме, за да подкрепи войната си срещу Украйна. Това се казва в ежедневния доклад на Министерството на отбраната на Обединеното кралство, резюме от който е публикуван в социалната мрежа Х.

Британското разузнаване обръща внимание на опасенията на няколко депутати от Държавната дума на Русия относно завръщането на бивши затворници от войната и свързаното с това увеличаване на престъпността, тъй като тези хора обикновено са несоциализирани.

Руските депутати започнаха да говорят за необходимостта от създаване на структури, които да наблюдават бивши затворници, воювали в Украйна.

Русия използва практиката да набира затворници за войната срещу Украйна поне от юли 2022 година, като в началото това се правеше главно от основателя на частната военна компания "Вагнер“ Евгений Пригожин. Думата обяви, че бившите затворници, изпратени да се бият в Украйна, трябва да останат на фронта до края на войната.

В същото време Генералната прокуратура на Русия спря да публикува статистика за престъпността от януари 2023 година, вероятно точно поради нейното увеличение на фона на завръщането на бивши затворници от зоната на бойните действия.

Британското разузнаване цитира данни на независимото руско издание "Вьорстка“, публикувани през април тази година, съгласно които най-малко 107 души са убити и 100 са тежко ранени от бивши затворници, воюващи в Украйна.