След множеството удари с дронове в Москва руските власти искат да успокоят населението, че ситуацията е под контрол. Разположени са нови системи за ПВО, съобщава Британското министерство на отбраната в X.

Както се отбелязва в доклада, през последните седмици Русия преразгледа структурата на своята система за противовъздушна отбрана с малък и среден обсег около Москва, като се стреми да се защитава по-ефективно срещу атаки от безпилотни летателни апарати (БЛА), които атакуват града почти ежедневно.

Според британското разузнаване в началото на септември 2023 г. руски системи за ПВО СА-22  са били поставени на високи сгради из столицата (снимката).

Преди това, след удари по въздушните бази в Енгелс и Рязан през декември 2022 г., Русия също постави СА-22 на покривите на официални сгради в Москва.

"Това почти сигурно ще позволи на системата да открива и атакува цели от типа БЛА. Въпреки това е вероятно също така да послужи като силно уверение на обществеността, че властите държат заплахата под контрол“, коментират от британското министерство на отбраната.

Припомняме, че руската столица непрекъснато е атакувана от дронове. В същото време украинското разузнаване вече предупреди жителите на Москва, че няма смисъл да се отпускат, броят на атаките с дронове само ще нараства.

Една от най-големите атаки беше извършена през нощта на 30 юли. Известно е, че неизвестни дронове удариха бизнес центъра на руската столица - Москва сити. Дроновете са ударили така наречената "правителствена кула“, където се намират офисите на три руски министерства: Министерството на икономическото развитие, Министерството на промишлеността и търговията и Министерството на телекомуникациите и масовите комуникации.